Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпусна пари за иновации - бургер от дървесна гъба и консервиране на насекоми

Германска компания използва уникална дървесна гъба, за да създаде  вегански продукти, които са естествени, трайни и без добавки.

Брюксел отпусна средства за агроиновации - бургер от дървесна гъба, интелигентен аератор за вино и криоконсервиране на насекоми

Германска компания използва  дървесна гъба, за да създаде  вегански продукти, които са естествени, трайни и без добавки. Основният проект на компанията е наречен "Пилешко от гората". Тези проекти се финансират от Европейския институт за иновации и технологии, който дава възможност за развитие на иновативни фирми в областта на агротехнологиите, съобщи управителят на Областния информационен център-Варна д-р Виктория Николова пред БТА.

Институтът е уникална инициатива на ЕС, която движи иновациите в цяла Европа, като свързва организации от бизнеса, образованието и научните изследвания. Той обединява над 2000 партньори и е най-голямата иновационна екосистема в Европа.

Средства от института получи и израелската компания FreezeM, която разработва нова технология за замразяване на насекоми, за да подобри използването им като източник на протеини в производството на фуражи за животни. За да заменят изцяло съществуващите компоненти в храните за животни, насекомите трябва да се произвеждат в промишлен мащаб, през цялата година и по стабилен начин. Чрез иновативна технология фирмата замразява яйцата на насекомите, за да се спре развитието им за период от 14 дни. От половин килограм замразени яйца се добива един тон инсектна маса.

Френска  фирма пък създаде Aveine - първия интелигентен аератор за вино в света. Благодарение на него вече всеки може да сервира и дегустира всякакъв вид вино незабавно в перфектни условия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във