Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпуска нови 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза

Лидерите на ЕС решиха да бъдат отпуснати над 3 млрд. евро за справяне с проблема с бежанците. Решението беше взето на срещата на върха в Брюксел, приключила след полунощ.

Един млрд. евро ще бъдат дадени на Турция, а 700 млн. – на Македония, обяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

100 млн. евро се заделят за спешна помощ за страните от ЕС, борещи се с наплива на мигранти и бежанци, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите „Фронтекс“ и за Европол за следващата година.

ЕС ще отпусне допълнително и 1 млрд. евро за сирийските бежанци в близкоизточните страни.

Парите ще бъдат предоставени чрез Световната програма по прехраната и Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след срещата.

Срещата в Брюксел прие и решение за спешно създаване на центрове за прием и регистрация на мигранти и бежанци по външните граници на ЕС, най-вече Гърция и Италия. Ангела Меркел каза след срещата, че и България, макар да не е в Шенген, може да поиска създаването на такъв център, при същите условия и финансова помощ.

Центровете трябва да заработят до края на ноември и за целта е предвидена и финансова помощ за страните, оказващи се на предната линия на мигрантския поток към Европа. Според френския президент Франсоа Оланд тези центрове трябва да връщат обратно онези, които не отговарят на условията за получаване на убежище.

Според Туск се очаква милиони мигранти да се опитат да попаднат в Европа. Не може повече да мислим за отворени врати и прозорци, трябва да помислим за защитата на външните ни граници, каза Туск.

Настоящият хаос по границите трябва да спре, това е обща отговорност, не може държавите да бъдат оставени да се справят сами. Това е тема, свързана с известни противоречия, тъй като е част от въпроса за националния суверенитет. Без да въведем промени, Шенген ще буди страх, коментира Туск.

Постигнахме общо виждане, че нещата не могат да останат така, както са. Единни сме, че справянето с настоящия проблем преминава през засилен и пълен контрол по външните граници. Насърчен съм, че днес успяхме да отминем опасния път на взаимните обвинения, допълни той.

Туск посочи, че Турция предлага обособяването на зона за сигурност около Сирия от 80 км, която да бъде под военен контрол и забранена за полети. Той обаче се изказа отрицателно за предложенето. „Не това ни е нужно сега. Предложените 80-километрови безопасни зони с присъствие на европейци и на САЩ за военен контрол са твърде амбициозен проект, а за нас днес най-важното е да сътрудничим с нашите партньори“, каза Туск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във