Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпуска над 95 млрд. евро за иновации

Новата програма ще продължи да подкрепя изследванията в здравната област и да подготвя ЕС за бъдещи кризи.

Програмата на ЕС за изследвания ще продължи да подпомага пробиви в науката, ще работи за възстановяване от пандемията и ще подкрепя зеления и цифровия преход. „Хоризонт Европа“ е европейската програма за финансиране на изследванията и иновациите с бюджет от над 95 млрд. евро за 2021-2027 г. В преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС депутатите осигуриха допълнителни 4 млрд. евро за програмата. 

Основните задачи са укрепване на науката и технологиите, подобряване на конкурентоспособността на индустрията и постигане на целите за устойчиво развитие.

Пандемията от COVID-19 показа ясно, че изследванията и иновациите имат ключово значение. Стотици милиони евро бяха мобилизирани по предишната програма „Хоризонт 2020“ за научни проекти относно COVID-19. Новата програма ще продължи да подкрепя изследванията в здравната област и да подготвя ЕС за бъдещи кризи.

„Хоризонт Европа“ ще има решителен принос и за дългосрочната трансформация на ЕС, като ще подпомага намаляване на емисиите в промишлеността и ограничаване на зависимостта от изкопаеми горива, а също така ще работи за екологосъобразно възстановяване от кризата. Предвидени са средства и за сектора на културата и творчеството, който беше силно засегнат от пандемията.

Приоритетните области, по които ще работи програмата, са пет: ускоряване на прехода към една Европа, която е подготвена и устойчива на промени в климата; намиране на лечение на раковите заболявания; превръщане на 100 големи града в климатично неутрални до 2030 г.; възстановяване на водите и океаните; поне 75% от почвите в ЕС трябва са чисти до 2030 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във