Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпуска 79,5 млрд. евро за бедните страни в света

За съседните страни на ЕС са заделени 19,3 млрд. евро, а за африканските страни на юг от Сахара - 29,2 млрд. евро.

В рамките на бюджета си за 2021-2027 г. Европейският съюз ще отпусне 79,5 млрд. евро за най-бедните страни в света. 

През юни Европейският парламент ще гласува по създаването на фонд „Глобална Европа“ с бюджет 79,5 млрд. евро, обединяващ вече съществуващи инструменти, сред които е и Европейският фонд за развитие. "Това трябва да позволи на ЕС да защитава по-добре ценностите и интересите си по света и да отговаря по-бързо на нови предизвикателства", твърдят евродепутатите. 

Новият инструмент, по който Парламентът и Съветът постигнаха предварително съгласие през декември 2020 г., ще подкрепя устойчивото развитие на съседни за ЕС страни, както и страни на юг от Сахара, в Азия, Латинска Америка, Тихоокеанския регион и Карибския басейн. Сред целите ще бъдат премахването на бедността, овладяване на миграцията, както и утвърждаването на правата на човека и демокрацията.

Програмата ще подкрепя многостранното сътрудничество и ще работи за постигането на световните ангажименти на ЕС, включително по целите за устойчиво развитие и споразумението за климата от Париж. Поне 30% от финансирането ще бъде посветено на постигането на целите относно климата.

За съседните страни на ЕС са заделени 19,3 млрд. евро, а за африканските страни на юг от Сахара - 29,2 млрд. евро. Друга част от средствата ще отидат за бързо реагиране на кризи и предотвратяване на конфликти. ЕС ще засили инвестициите си за устойчиво развитие по света, като ще мобилизира и частен капитал в допълнение към пряката помощ.

В преговорите със Съвета депутатите договориха по-голяма роля за Парламента при вземането на стратегически решения за програмата. Това беше една от 15-те ключови програми за Парламента в хода на преговорите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и плана за възстановяване.

След като бъде приет, регламентът за „Глобална Европа“ ще важи със задна дата от 1 януари 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във