Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпуска 150 млн. евро за транспортиране на медицински изделия

Европейският съюз предоставя финансова подкрепа на 18 държави членки,както и на Обединеното кралство за транспортирането на основни медицински изделия в Европа. Финансирането е в размер на 150 милиона евро и се предоставя чрез Инструмента за спешна подкрепа.

Този инструмент позволи финансирато на превоза на товари между април и септември, в това число на животоспасяващо лично защитно оборудване, лекарства и медицинско оборудване. Така например, по него беше подпомогнато транспортирането на съвместна пратка от над 1000 тона основни лични предпазни средства до Чехия и Словакия, както и превозването със самолет и влак на над 1000 тона медицински изделия, закупени от италианския извънреден комисар за извънредната ситуация, свързана с коронавируса, и повече от 400 тона защитни очила, облекло за еднократна употреба, маски и защитни дрехи за Литва.

"Продължаваме да подкрепяме държавите — членки на ЕС, за да бъдат по-добре подготвени да се справят с пандемията от коронавирус. Финансирахме транспортирането на основни медицински консумативи в целия ЕС. Изделията бяха доставени там, където бяха най-необходими, и подкрепиха усилията на национално равнище за спасяване на човешки живот и по-добро оборудване на болниците и здравните работници", заяви комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Финансирането в размер на 150 милиона евро е част от сумата от 220 милиона евро, предоставена на през април. 

Бюджетът на Инструмента за спешна подкрепа възлиза на 2,7 милиарда евро. Той е замислен така, че да отговаря на нуждите по стратегически и координиран начин на европейско равнище. Като средство за финансиране на Съвместната европейска пътна карта за премахване на противоепидемичните мерки във връзка с коронавируса той допринася за смекчаване на непосредствените последици от пандемията и за предвиждане на нуждите, свързани с излизането и възстановяването от кризата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във