Банкеръ Daily

Свят

ЕС отпуска 11,6 млн евро за уволнени работници от Западна Европа

Над 500 бивши работници, заети в металургични заводи  в Германия, които са загубили  работата си и ще получат 1,1 милиона евро.

Общо 3 700 работници, загубили работата си в Белгия, Финландия, Германия и Нидерландия, ще получат 11,6 милиона евро помощ от Европейския съюз, реши Европарламентът гласуване в пленарна зала.

Евродепутатите одобриха исканията на четири държави от ЕС за подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да помогнат на уволнените работници да си намерят нова работа чрез допълнително образование, обучение или да им помогнат да започнат собствен бизнес.

Общо 1 201 бивши работници на авиокомпаниите KLM в Холандия и 500 бивши работници на Finnair във Финландия, които са загубили работата си заради кризата, причинена от COVID-19 върху пътническия въздушен транспорт, ще получат общо 6,8 милиона евро (5 милиона евро за холандците и 1,8 милиона евро за финландските работници).

Според Европейската комисия през 2020 г. приходите на Finnair са намалели със 73,2% до 829,2 млн. евро, а приходите на KLM са намалели с 53,8% до 5 120 млн. евро в сравнение с 2019 г. С цел намаляване на разходите и двете авиокомпании са изпълнили планове за преструктуриране, което е довело до уволнението на работници.

Освен това 1 468 бивши работници от компанията за авиационни услуги Swissport Belgium ще получат 3,7 милиона евро помощ за търсене на работа. Миналата година Белгия и много други страни наложиха ограничителни мерки за ограничаване на пандемията, а пътническият въздушен транспорт замря.  Swissport Belgium, един от двата наземни оператори на летището в Брюксел, бе обявен в несъстоятелност три месеца след спиране на дейностите на летището и 1468 работници загубиха работата си, според Комисията

Освен това 500 бивши работници, заети в металургични заводи  в Германия, които са загубили  работата си и ще получат 1,1 милиона евро.

След като някои от най-големите клиенти на GMH Guss преместиха производството си в страни извън ЕС в Източна Европа и Азия, Германия кандидатства за подкрепа за работници, уволнени в четири от дъщерните дружества на компанията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във