Банкеръ Daily

Свят

ЕС отложи преговорите за свободна търговия с Австралия

Комисаря по търговията на ЕС Валдис Домбровскис ще разговаря с представители на австралийското правителство следващата седмица, за да обсъдят евентуалния кръг от преговори през ноември. 

Австралийският министър на търговията Дан Техан обяви, че преговорите търговските преговори с Европейския съюс са отложени на фона на скандала около решението на Канбера да анулира сделка с Франция на стойност 40 милиарда долара, съобщи Ройтерс. 

Техан в петък отказа да коментира ролята, която е изиграл въпросът за подводниците в забавянето на преговорите, но потвърди, че 12-ият кръг преговори, планиран за 12 октомври, е отложен с месец.

Важно е да се знае, че Европейският съюз  е третият най-голям търговски партньор на Австралия., а търговията между двете икономики възлиза на 36 млрд. евро за стоки и на 26 млрд. евро за услуги.

Конфликтът започна, когато Канбера отмени споразумение с френската Naval Group за изграждане на флот от конвенционални подводници и вместо това обяви, че ще построи най-малко осем ядрени подводници с американска и британска технология, след като постигна тристранно партньорство за сигурност с тези две държави. Отмяната разгневи Франция, която обвини Австралия и САЩ, че са забили с нож в гърба й. Париж отзова своите посланици както от Канбера, така и от Вашингтон.

Франция публично заяви, че вече не може да се доверява на австралийското правителство, като обвини служителите в лъжа и постави под въпрос съществуването на бъдещо споразумение.

"Търговският кръг от преговори ще бъде отложен с месец до ноември", каза представител на ЕС в Канбера, като изрази съмнение за бъдещето на търговското споразумение.

Техан заяви, че през следващата седмица планира да се срещне с комисаря по търговията на ЕС Валдис Домбровскис, за да обсъди евентуалния последващ кръг от преговори през ноември. 

"Ще продължим подготовката за 12 -ия кръг на преговорите и ще работим за сключване на споразумение за свободна търговия, което е в интерес както на Австралия, така и на ЕС", каза още той. 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във