Банкеръ Daily

"Сънди таймс":

ЕС отлага Брексит до февруари 2020 г., ако Джонсън не си прокара сделката

Европейският съюз ще отложи излизането на Великобритания до февруари 2020 г., ако британският министър-председател Борис Джонсън не успее да получи одобрение за своята сделка за Брексит в парламента идната седмица, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сънди таймс".

Според британското издание, което цитира дипломатически източници, се предвижда Великобритания да може да напусне по-рано - на 1 или 15 ноември, през декември или януари, ако сделката на Джонсън бъде ратифицирана, преди да изтече удължаването.

Вестникът посочва, че няма да бъде взето решение, докато държавите от ЕС не преценят шансовете за одобряване на споразумението за Брексит в парламента. Ако Джонсън се сблъска със сериозни трудности или депутатите наложат втори референдум за Брексит, тогава държави като Германия ще настояват за по-дълга отсрочка, евентуално до юни догодина.

Дипломати и служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казаха, че в зависимост от развитието на събитията във Великобритания възможностите за удължаване на срока за Брексит варират от отлагане само с още един месец, т.е. до края на ноември, до отлагане с половин година или повече.

Няма основателни причини да се отлага излизането на Великобритания от ЕС, страната трябва да напусне на 31 октомври, заяви междувременно министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

Министерството на здравеопазването е готово за Брексит без споразумение и има планове за доставката на над 12 000 вида медикаменти, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, добави Ханкок.

"Защо трябва да има отлагане? Няма основателни причини", заяви министърът пред Ай Ти Ви. "Ще напуснем Европейския съюз на 31 октомври, уверен съм", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във