Банкеръ Daily

Свят

ЕС отделя 3 млрд. евро за "демократичен преход" в Беларус

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила днес писмо на водача на опозицията в Беларус Светлана Тихановска и нейни съмишленици, в което съобщава, че бюджетът на ЕС ще подкрепи с три милиарда евро демократичния преход в страната.

Фон дер Лайен уточни преди дни, че помощта за Беларус ще бъде замразена, докато страната не предприеме промени след миналогодишните президентски избори, които според ЕК не са били "нито свободни, нито честни". Средствата от ЕС ще бъдат отпуснати под формата на безвъзмездна помощ и чрез заеми за укрепване на икономиката и институциите, се отбелязва в съобщение на комисията.

ЕС предвижда да свика инвестиционен форум и среща на донорите, за да се привлекат допълнителни средства за икономическия преход в Беларус. Очаква се така да бъдат събрани до пет милиарда евро.
ЕК изразява готовност първоначално да отпусне 400 милиона евро безвъзмездно в подкрепа на демократичния преход и основните структурни реформи. Това ще включва повишаване на качеството на правосъдието, бизнес средата, образованието и здравеопазването, подкрепа за развитието на по-малките фирми.

ЕС очаква да осигури до 100 милиона евро безвъзмездни средства, за да привлече до един милиард евро бюджетни и частни инвестиции в подкрепа на прехода към цифровизация и природосъобразна икономика в Беларус. Комисията е готова да подкрепи пряко 20 000 беларуски дружества, да съдейства за подобряване на транспортната свързаност и търговията с ЕС, да помогне за създаване на училище по високи технологии в Минск.

ЕС е впечатлен от смелостта на народа на Беларус заради стремежа му към демокрация и основни права, въпреки жестоките репресии на властите, се посочва в писмото. ЕС е готов да задейства този план възможно най-бързо, след като в страната настъпи демократичен преход, се допълва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във