Банкеръ Daily

Свят

ЕС ограничи продажбата на петрол за Северна Корея

Съветът на ЕС съобщи, че приема допълнителни санкции срещу Северна Корея, съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 11 септември тази година.

Отбелязва се, че решението на световната организация бе в отговор на непрестанните дейности по разработване на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян, в нарушение и при явно незачитане на предишни резолюции на Съвета за сигурност.

Мерките, наложени от ООН, включват забрана за продажбата на газокондензатни течности и за внос на севернокорейски текстилни изделия. Новите мерки включват също ограничения върху продажбата на суров и преработен петрол на Северна Корея.

Държавите от ЕС няма да предоставят нови разрешения за работа на севернокорейци, тъй като те са заподозрени в получаване на приходи, които се използват в подкрепа на незаконните програми за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян. На 15 септември Съветът на ЕС добави три организации и един гражданин на Северна Корея, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците с подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване.

Общо подлежащите на ограничителни мерки по решенията на ООН са 63 граждани и 53 организации. В допълнение ЕС самостоятелно е посочил 38 граждани и четири организации.

Съветът отбелязва, че работи по определянето на възможни допълнителни самостоятелни санкциина ЕС. Европейските санкции допълват и наложените от Съвета за сигурност на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във