Банкеръ Daily

Свят

ЕС официално премахна ограниченията за пътуване до САЩ

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за разширяване на списъка с държави, за чиито граждани отпадат ограниченията за пътуване по несъществени поводи.

Разширеният списък включва Албания, Австралия, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Руанда, Сърбия, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и САЩ. Списъкът ще бъде преразглеждан на две седмици и е препоръчителен.

Съветът на ЕС по-рано препоръча несъществените пътувания да бъдат разрешени за ваксинирани с одобрен от ЕС или СЗО препарат чужденци, от чиято имунизация са изминали поне 14 дни. Държавите от ЕС си запазват правото за внезапно възобновяване на ограниченията при необходимост.

Говорител на Европейската комисия поясни, че днешното решение открива възможността за несъществени пътувания и на неваксинираните чужденци от изброените държави, но не определя условията за пресичане на границите. Той отбеляза, че всяка държава от ЕС ще има право да преценява какви мерки да налага за пристигащите чужденци, включително признаване на ваксинационно състояние, изследване или налагане на карантина.

По неговите думи ЕС се стреми да осигури същите облекчения и за пътуванията на европейските граждани до чуждите страни от списъка. Той посочи, че на тазседмичната среща ЕС-САЩ Вашингтон е изразил готовност скоро да се намери решение. Говорителят добави, че за днес е предвидено първото заседание на двустранна работна група между ЕС и САЩ по тези въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във