Банкеръ Daily

Свят

ЕС одобрява ваксината на "Янсен"/"Джонсън и Джонсън"

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че подкрепя издаването на разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу ковид на "Янсен" - европейски представител на дружеството "Джонсън и Джонсън".

Отбелязва се, че досега тази ваксина е изпробвана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на сто от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване.

Ваксината се препоръчва за пълнолетни хора, а страничните ефекти са леки до умерени - умора, замайване, мускулни болки и главоболие - и отминават до няколко дни.

Препаратът на "Янсен" срещу новото заболяване ще стане четвъртият одобрен в ЕС след произнасянето на Европейската комисия.

По-рано днес европейската лекарствена агенция съобщи, че започва оценка на лекарство срещу COVID-19.

Европейският регулатор започна цялостна оценка на данните за антителата бамлавинимаб и етесемиваб, разработвани от американската фармацевтична компания „Ели Лили“ (Ely Lilly). Целта на производителя е те да бъдат използвани в комбинация за лекуване на Covid-19.

Решението за начало на процедурата е въз основа на предварителните резултати от две изследвания.

Едното е за способността на лекарствата в комбинация да лекуват Covid-19, а другото – при използване само на бамлавинимаб.

От агенцията уточняват, че все още е твърде рано да бъдат правени каквито и да било заключения за съотношението между ползите и рисковете на лекарствата.

Препаратът VIR-7831 е ново лечение за хора с леко до умерено заболяване и намалява приема в болниците или смъртните случаи при Covid-19, обяви междувременно фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline (GSK), цитиран от БНР.

VIR-7831 работи по два начина: като блокира навлизането на вируса в здравите клетки и като изчиства вече заразените.

Отделно лабораторно проучване установи, че VIR-7831 е ефективен срещу основните познати варианти на Covid-19 – британски, южноафрикански и бразилски.

VIR-7831 е проектиран да се прилага като единично интравенозно вливане. 

Фармацевтичният гигант, заедно с Vir Biotechnology планират да поискат разрешение за спешна употреба на препарата в САЩ и одобрение в други държави, включително Великобритания, съобщава британския „Гардиън”.

Моноклоналните антитела са лабораторно произведени молекули, които имитират човешки антитела.

Глобалната трета фаза на клиничното изпитване основава първоначалния си анализ на данни от 583 пациенти с риск от постъпване в болница.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във