Банкеръ Daily

Свят

ЕС одобри за консумация жълтия брашнен червей

Снимка: [SHUTTERSTOCK]

Изсушените жълти брашнени червеи се превърнаха в първото ядливо насекомо, което получи разрешение за пускане на пазара в Европейския съюз, съобщи EURACTIV.

Първото одобрение на насекомите за консумация от хора бе дадено в понеделник (3 май) от постоянната комисия по растения, животни, храни и фуражи към Европейската комисия, която обединява представители на държавите от общността и е председателствана от представител на Комисията.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно. Това постанови Агенцията на ЕС за безопасност на храните още през януари. Тази научна оценка на жълтия брашнен червей или като цяло изсушено насекомо, или под формата на прах бе направена след заявление, подадено от френската компания EAP Group Agronutris през 2018 г.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на гиганти като Cargill и Nestle.

Актуализиран нов регламент на ЕС за храните влезе в сила през януари 2018 г. в опит да улесни възможността хранителните предприятия да предлагат нови и иновативни храни на пазара на ЕС, като същевременно поддържат високи нива на безопасност на храните.

Оттогава агенцията е получила 15 приложения за нови храни, свързани с насекоми, от които 11 са влезли в процеса на оценка на безопасността, а останалите четири са под проверка за годност.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти. Европейските власти насочиха значителни средства в изследвания и строеж на фабрики, като 27-те вече позволяват рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от насекоми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във