Банкеръ Daily

Свят

ЕС одобри военни действия срещу трафикантите на хора

Европeйският съюз одобри планове за военни действия срещу трафикантите на хора в Средиземно море. Целта на новите мерки е да бъдат разбити мрежите, работещи, близо до Либия. ЕС вече започна да събира разузнавателна информация, но сега ще бъдат разрешени спирането и при необходимост унищожаването на лодки, които са прекарали хиляди мигранти с риск на живота им до Европа.

На фона на усложняващата се обстановка, на извънредно заседание, министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз (ЕС) ще направят нов опит да приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария.

Основният спор между министрите е коя държава колко души да приеме от хилядите вече навлезли през границите на ЕС. Европейската комисия (ЕК) предлага Гърция, Италия и Унгария да изпратят в останалите 22 членки от Съюза общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани. За първи път се иска столиците да се откажат от суверенното си право на отказ и приемът да става на задължителен принцип.

Властите в Атина, Рим и Будапеща ще определят кои бежанци в коя от държавите да бъдат пратени, предвижда още предложението. За всяка страна Брюксел изчислява процентна квота по специална формула.

Тъй като етапите за разпределение са два – първо 40 хиляди, а после още 120 хиляди, съответно има и две различни квоти за България – от 1,43 процента и 1,33 процента. Това би означавало у нас да дойдат общо 2 172-ма бежанци в рамките на следващите две години, ако схемата се приеме в този й вид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във