Банкеръ Daily

Свят

ЕС одобри договор за доставка на ваксини на Новавакс

Европейската комисия одобри договор за доставка на ваксини срещу ковид с американската компания "Новавакс", съгласно който могат да бъдат закупени до двеста милиона дози, предадоха Ройтерс и Франс прес.

По силата на договора страните от ЕС ще могат да закупят до сто милиона дози от ваксината на "Новавакс". Договорът съдържа и опция за доставка на допълнителни сто милиона дози до 2023 г., след като ваксината бъде одобрена от европейските здравни власти, които в момента я проучват, уточни Комисията.

Миналия месец фармацевтичната компания представи данните от клинично проучване, които показват, че разработената от нея ваксина е 90,4% ефективна срещу различните варианти на COVID-19. Изследването е било сред близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико.

Новавакс е биотехнологична компания, която разработва ваксини от следващо поколение срещу сериозни инфекциозни заболявания.

Еврокомисията е взела решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на компанията в разработването на ваксини и нейния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Днешният договор е седмият, който Брюксел подписва за ваксина срещу COVID-19. Досега ЕК има подписани договори с Астра Зенека, Санофи, Янсен, БайонТек-Пфайзер, КюрВак, Модерна и е провела проучвателни разговори с Валнева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във