Банкеръ Daily

Свят

ЕС очаква разяснения от САЩ за отмяната на патентите за ваксините

ЕС очаква САЩ да внесат пояснения по предложението да отпаднат патентите за ваксините против ковид. Научихме за това предложение непосредствено преди да бъде оповестено, уточни служител на Европейската комисия.

По неговите думи досега няма доказателства, че отпадането на патентите ще премахне съществуващите пречки пред производството на достатъчно ваксини. Според него е най-добре производителите сами да споделят патентите и технологиите за производство, макар че правителствата разполагат с възможности да ги задължат. Това важи особено когато в проучванията за производство и в създаването на производствени мощности са вложени бюджетни средства.

Експертът отбеляза, че днес най-големите затруднения се наблюдават при снабдяването със суровини и с включването на повече мощности в производството на препаратите. Отпадането на патентите би довело до изкривяване на пазарните отношения между производителите, които целят да продават възможно най-големи количества ваксини, посочи той.

Въпросът е твърде натоварен с политика, коментира експертът. Според него правилата на Световната търговска организация не се спазват навсякъде достатъчно и това внася допълнителни затруднения. По неговите думи патентите само биха дали право за производство, но не и технологията за създаването на ваксините. Експертът поясни, че ЕК може да предложи на Съвета на ЕС да я упълномощи да преговаря за отпадането на патентите, а решението на министрите се взима с квалифицирано мнозинство.

ЕК днес съобщи, че съвсем скоро се очаква одобрение за сключването на нов договор с "Пфайзер" за доставка на 1,8 милиарда дози ваксина до края на 2023 година. През юни се предвижда Европейската агенция по лекарствата да се произнесе по искането на този производител ваксината да се прилага и при деца.

По думите на говорител на комисията от следващата седмица 19 държави от ЕС започват изпитанията на новата обща система за проверка на удостоверенията на ваксинираните, изследваните и преболедувалите. Предвижда се през юни към системата да се включат и останалите европейски страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във