Банкеръ Daily

Свят

ЕС очаква от Сърбия да разтрогне договора с Евразийския икономически съюз

Сърбия ще трябва да разтрогне новото търговско споразумение с водения от Русия Евразийски икономически съюз, когато се присъедини към Европейския съюз, бе съобщено днес от Европейската комисия, предаде Танюг.

Сърбия може да влиза в споразумения с други държави или организации преди влизането в ЕС. Същевременно в контекста на преговорите за присъединяване Сърбия пое задължението да се изтегли от всички двустранни споразумения за търговия в деня на влизането си в ЕС, заяви ЕК, съобщава "EU Observer".

Посочва се, че Европейската комисия е пояснила на Сърбия нейните задължения един ден след като руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко обяви, че Сърбия ще подпише на 25 октомври търговско споразумение с Евразийския икономически съюз.

Подобно послание изпрати и председателстващият комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър, който заяви, че текстът на споразумението за свободна търговия с Русия би трябвало да има и клауза за излизане, което би гарантирало, че Сърбия ще може да се оттегли от споразумението след влизането си в ЕС, отбелязва Танюг. Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Русия съществува от 2000 година, припомня Танюг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във