Банкеръ Daily

Свят

ЕС очаква до края на годината поне три лекарства против Ковид

До края на годината се очаква в ЕС да бъдат одобрени поне три лекарства против COVID-19, съобщи днес говорител на Европейската комисия. 

Той отбеляза, че пет лекарства са подложени на оценка от европейската лекарствена агенция, едно от които вече се продава, защото се използва при болни от ревматоиден артрит. Тези лекарства се разработват от производители от САЩ, Великобритания, Южна Корея и Швейцария. 

До октомври ЕК ще определи поне 10 лекарства, за които вероятността да бъдат разрешени на европейския пазар е висока. Комисията уточнява в съобщение, че е в готовност да сключи договори за доставка на одобрените от европейските учени лекарства.

Над 3 милиарда дози ваксина срещу КОВИД-19 вече са поставени по света, съобщи Франс прес, като се позова на официални данни.

Прагът от един милиард дози бе преминат за 20 седмици след началото на първите масови ваксинационни кампании през декември. Вторият милиард беше постигнат за шест седмици. По-малко от четири седмици бяха необходими за достигане на третия милиард. 

Около 40 процента от поставените дози по света са в Китай (1,2 милиарда). Следват Индия (329 милиона) и САЩ (324 милиона дози).

В ЕС са поставени общо 357 милиона дози на 50 процента от населението. 32 на сто от жителите на блока са напълно ваксинирани. Начело в това отношение е Малта, над 70 процента от чието население са с поставени две дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във