Банкеръ Daily

Свят

ЕС обвини Нетаняху в подкопаване на мира

Обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира части от окупирания Западен бряг, ако спечели предстоящите предсрочни парламентарни избори, подкопава перспективите за траен мир, заяви днес пред Франс прес говорител на Европейския съюз. 

"Политиката на създаване и разширяване на колонии със заселници, включително в Източен Ерусалим, е незаконна от гледна точка на международното право, а предприетите мерки в този контекст компрометират жизнеспособността на решението с две държави и перспективите за траен мир. Европейският съюз няма да признае никакво изменение на границите, установени през 1967 г.", изтъкна говорителят.

По-рано днес говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че световната организация смята, че всеки опит на Израел да наложи своя администрация в палестинските територии "ще бъде съкрушителен удар върху възможността за подновяване на преговорите, върху мира в региона и върху самия смисъл на двудържавното решение".

Неназован официален американски представител, цитиран от Ройтерс, заяви по същия повод, че американска политика спрямо Израел и палестинските територии остава непроменена след изявлението на Нетаняху.

"Няма промяна засега в американската политика", каза служителят на администрацията на президента Тръмп, запитан дали Белият дом подкрепя намерението на Нетаняху. "Ние ще представим нашата "Визия за мир" ( в региона) след израелските избори и ще работим, за да решим кой е най-добрият път за постигане на така дълго търсената сигурност, перспектива и стабилност за региона", посочи той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви вчера, че ако победи на предстоящите избори, ще анексира долината на река Йордан и северната част на Мъртво море. С това обещание Нетаняху се опитва да консолидира десния електорат седмица преди изборите, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във