Банкеръ Daily

Свят

ЕС обсъжда разширяването си с лидерите от Западните Балкани

Урсула фон дер Лайен

Лидерите на шестте държави от Западните Балкани се събират днес в Брюксел за неформална среща с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. Те ще обсъдят новата стратегия за разширяване на Евросъюза и евентуалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия пристигат днес в Брюксел, за да чуят лично от Фон дер Лайен и Мишел подробностите от предложения за реформи на процеса разширяването на Алианса. Две от държавите - Северна Македония и Албания се надяват да получат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване още през март.

На Мюнхенската конференция по сигурността вчера френският президент Еманюел Макрон похвали Еврокомисията за "забележителната работа", която е свършила по реформиране на процеса на разширяване на блока и заяви, че е склонен да подкрепи започване на преговори с двете държави. Той не пропусна обаче да отбележи, че някои от европейските лидери са държат лицемерно, като публично казват, че подкрепят Скопие и Тирана, а частни разговор споделят, че те не са готови за членство в ЕС.

Шестимата лидери от Западните Балкани остават и утре в Брюксел за участие в Международната конференция на донорите за Албания. Целта е да се подпомогнат усилията за възстановяване след земетресението, което засегна страната през ноември миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във