Банкеръ Daily

Свят

ЕС обсъжда допълнителни санкции срещу Беларус

От Комисията обявиха, че ЕС не планира да издига огради с бодлива тел по границите с Беларус.

Държавите-членки на Европейския съюз обсъждат коригиране на режима на санкции срещу Беларус. Причината са "нововъзникващите заплахи", включително "инструментализация на миграцията" от страна на правителството на Беларус. 

Брюксел обвинява режима в Минск в "брутална, нечовешка злоупотреба с хора" и транспортирането им до границата със съюза.

По-рано в понеделник полското правителство заяви, че Беларус иска да предизвика конфликт на границата между двете страни, тъй като големи групи мигранти продължават да приближават към границите на Европейския съюз.

От Комисията обявиха, че ЕС не планира да издига огради с бодлива тел по границите с Беларус.

Междувременно Полша обяви, че засилва мерките за сигурност по границата си с Беларус (източна граница на Европейския съюз) след съобщения, че голяма група мигранти в Беларус са се насочили към пропускателен пункт на полско-беларуската граница, предаде Ройтерс. 

От Гранична полиция съобщиха, че числеността на граничарите, полицаите и войниците по границата е увеличена.На видеоклипове, публикувани в интернет, се вижда как мигранти напредват към граничния пункт Кужница, Североизточна Полша.

ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че е организирал вълна от мигранти и от бежанци, идващи основно от Близкия изток, за да се опитат да влязат на територията на блока. Според ЕС Беларус действа така в отговор на санкциите, наложени му от Брюксел след бруталната репресия на режима на Лукашенко срещу опозицията.

Брюксел  наложи санкции на режима на Александър Лукашенко, след като през май пътнически самолет на "Райънеър" беше насилствено приземен в Минск, за да бъде арестуван дисидентът и блогър Роман Протасевич, пътуващ на борда. В отговор беларуските власти започнаха да насочват големи потоци от мигранти към границите си с членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във