Банкеръ Daily

Свят

ЕС обновява политиката си за Арктика заради Русия и Китай

Расте интересът към редките минерали в Арктика, които могат да се използват за разработването на нови технологии − както за граждански, така и за военни нужди.

От края на Студената война Арктика се превърна в зона на мир и международно сътрудничество. Това обаче се променя в последните години. Русия засилва военното си присъствие, а Китай желае да добави маршрут през северните морета към своята инициатива „Един пояс, един път“.

Европейската комисия е в процес на обновяване на политиката на ЕС за Арктика, което се очаква да стане до края на 2021 г. На пленарната сесия в началото на октомври Парламентът ще обсъди и гласува своята позиция по темата.

„Нужна е спешна промяна на начина на възприемане на Арктика. Все по-напрегнатата международна ситуация ни принуждава да преразгледаме нашата политика. Арктика няма повече да бъде далечно и недостъпно място, а ще има ключова роля за бъдещето на Европа“, заявява Ана Фотига (ЕКР, Полша), автор на доклада на Парламента.

В региона живеят около половин милион граждани на ЕС от Финландия, Швеция и Дания, като се вземе предвид, че жителите на Гренландия са датски граждани.

„Стратегията на ЕС трябва да отразява новите реалности относно сигурността в региона, растящото геополитическо напрежение и появата на нови фактори като Китай“, смята  Фотига. „Москва гледа на Арктика в дългосрочен план и се опитва да наложи набор от правни, икономически и военни факти. По този начин тя въвежда глобално напрежение в регион, който искаме да опазим като зона на мирно и плодотворно сътрудничество“.

Докладът на Парламента призовава Русия да спазва международното право и да се съобразява с последиците от действията си. Текстът също така подчертава, че евентуално сътрудничество с Русия в Арктика не трябва да подкопава целите, които ЕС преследва с налагането на санкции в други области.

Ана Фотига, която бе част от парламентарна делегация в Дания, Исландия и Гренландия през септември, заявява, че е нужно по-голяма координация на ниво ЕС и сътрудничество с партньорски страни, които спазват международното право.

Богат на ресурси регион

Ролята на Арктика в търговията, корабоплаването и опазването на околната среда също не трябва да се пренебрегва, заяви  Ана Фотига.

Расте интересът към редките минерали в Арктика, които могат да се използват за разработването на нови технологии − както за граждански, така и за военни нужди.

„Европа трябва да намали зависимостта си от Китай за тези материали“, посочва полският депутат.

Парламентът се опасява, че Русия и Китай ще експлоатират ресурсите на региона, без да вземат предвид екологичните щети от дейността си. Инвестициите на Китай в стратегически инфраструктурни проекти и опитите за придобиване на права за минно дело са сходни с политиката на Пекин спрямо други части на света. Затова депутатите искат страните в Арктика да правят внимателна преценка на потенциални чуждестранни инвестиции.

Докладът отбелязва голямото числено предимство на Русия по отношение на ледоразбивачите, както и напредъка в тази област от страна на Китай. ЕС трябва да насърчава строителството на повече ледоразбивачи под европейски флаг, смятат депутатите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във