Банкеръ Weekly

Свят

ЕС обмисля финансова помощ за Украйна

Европейският съюз обмисля отпускането на допълнителна финансова помощ за Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му ЕС и международните му партньори обсъждат как може да се помогне на страната, ако Киев заяви, че е готов да реформира икономиката си.

Барозу разкри, че Eвросъюзът няма да наддава с Русия кой да плати повече на Украйна, тъй като вярва, че ЕС е пътят, по който искат да вървят повечето украинци.

Министерството на външните работи на Русия призова от своя страна опозиция в Киев да се откаже от заплахите и ултиматумите и да активизира диалога с властта. Според него само по този начин може да се излезе от дълбоката криза, в която се намира страната в момента.

През ноември украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоциирането на страната с ЕС. Вместо това той прие заем от Русия в размер на 15 млрд. долара. Решението му отприщи общественото недоволство и предизвика продължаващите и до днес големи антиправителствени протести.

Вчера опозицията в Украйна заяви, че е готова да управлява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във