Банкеръ Daily

Свят

ЕС обяви, че остава настрана от последната врява на Острова

Джон Бъркоу

Европейският съюз заяви, че остава настрана от избухналата във Великобритания врява около решението на правителството да спре работата на парламента, предаде Асошиейтед прес.

ЕС "не коментира вътрешнополитически процедури в нашите страни членки. Няма и да спекулираме какво означава ставащото по отношение на следващи стъпки", каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Британският преговарящ за Брексит Дейвид Фрост е в Брюксел за експертни разговори с дипломати в опит да постигне някакъв напредък.

Андреева добави, че ЕС ще направи оценка на всяко евентуално предложение на Великобритания, "което е съвместимо" със споразумението за напускане, постигнато от Брюксел с предишния британски премиер Тереза Мей.

Обявеното днес намерение на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на парламента до 14 октомври е конституционен скандал, заяви председателят на парламента Джон Бъркоу, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата (на парламента) е да му попречи да дебатира по Брексит и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни", заяви Бъркоу. 

Той посочи, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.

"Спирането на работата на парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа", добави Бъркоу.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на Джонсън като преврат срещу парламента, предаде Ройтерс.

"Борис Джонсън се опитва да извърши преврат преврат срещу парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен Брексит Без Споразумение", написа Абът в Туитър.

Лидерът на Партията на Брексит Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на британското правителство да спре работата на парламента до 14 октомври вотът на недоверие "сега е нещо сигурно", предаде АП.

"Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на Брексит", написа Фараж в Туитър.

Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане.

"Ако смята да го прави, Партията на Брексит ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега Брексит (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори", каза Фараж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във