Банкеръ Daily

Свят

ЕС обеща 1.2 млрд. евро помощ за Афганистан

Общо 1.2 млрд. евро обеща ЕС в помощ на Афганистан. Това обяви на международната конференция в Брюксел върховният представител по външната политика Федерика Могерини. Тя отрече да има пряка връзка между миграцията и помощта за развитие. "Няма условия, няма връзка. Причината за присъствието на международната общност днес тук е да подкрепи Афганистан в името на неговия народ и в името на регионалната и международна сигурност", каза Могерини.

По-различно се изрази германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер. "Ще кажа на афганистанските представители, че тази помощ не е безусловна. Очакваме от Афганистан да изпълни задълженията си за спазване човешките права, борба с корупцията и повече единство на правителството отколкото досега. Накрая, очакваме сътрудничество по проблема с миграцията. Естествено и ние трябва да съдействаме за създаване на условия на младото афганистанско поколение да просперира в бъдеще в собствената си родина", обясни той.

Без сигурност не може да има трайно развитие в Афганистан, предупреди от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той обясни, че Алиансът ще продължи да поддържа около 13 хиляди военни в страната и да финансира афганистанската армия и сили за сигурност до 2020 г:

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във