Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Новото правителство в Кабул не представлява всички етноси

Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид представи новото правителство в Кабул.

Европейският съюз не смята новото афганистанско правителство  за представително, нито от религиозна, нито от национална гледна точка. Това се казва в изявление, публикувано от външнополитическата служба на ЕС. 

„Анализът на обявените назначения показва, че това не прилича  представителна структура, отразяваща цялото богато етническо и религиозно многообразие на Афганистан, което се надявахме да видим и което талибаните обещаха да създадат през последните седмици“, се казва още в изявлението.

На 2-3 септември на неофициална среща на външните министри на ЕС в Любляна беше постигнато споразумение страните от ЕС да вземат решение за политическо признаване на новите афганистански власти въз основа на критерии, които включват формирането на „приобщаващо и представително правителство в страната. Тези критерии включват също изискването афганистанските власти да се борят с тероризма, да гарантират зачитането на правата на човека, включително на жените и малцинствата, и че не трябва да има пречки за напускането на всички хора, които искат да напуснат страната.

Във вторник говорителят на талибаните Забихула Муджахид обяви състава на новото афганистанско правителство, което включва само членове на движението, по-голямата част от които са пущуни от иранския етнос, населяващ южен Афганистан. Мохамад Хасан, който оглавява Шура (съвет на ръководството на талибаните), стана председател на кабинета. Талибаните уточниха, че това е временен състав на правителството.

Новото правителство 

Мула Хасан Ахунд, който е избран за премиер, подобно на мнозина от ръководството на талибаните, дължи голяма част от престижа си на тясната си връзка с покойния основател на движението Мула Омар, който управляваше преди две десетилетия, съобщи Ройтерс.

Ахунд е дългогодишен ръководител на мощния орган за вземане на решения на талибаните, т.нар. съвет на ръководството. Той беше външен министър, а след това вицепремиер, когато талибаните за последно бяха на власт. Подобно на мнозина от сегашния кабинет е под санкциите на ООН за ролята му в това правителство.

Сираджудин Хакани, лидер на мрежата “Хакани”, която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър. Той е син на основателя на мрежата “Хакани”, класифицирана от Вашингтон като терористична група от Вашингтон. Той е един от най-търсените хора от  ФБР заради участието си в самоубийствени атаки и връзките с Ал Кайда.

Мула Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия офис на движението, е назначен за вицепремиер, заяви главният говорител на талибаните Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул.

Мула Мохамад Якуб, син на мола Омар, беше посочен за министър на отбраната.  Молла Абдул Хак Васик, който е лежал в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

В новия кабинет няма жени, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във