Банкеръ Daily

Жозеп Борел:

ЕС няма друг избор, освен да разговаря с талибаните

Жозеп Борел

Европейският съюз няма друг избор, освен да разговаря с талибаните, след като те взеха властта в Афганистан в средата на миналия месец, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. 

"Афганистанската криза не е приключила. За да имаме някакъв шанс да повлияем на събитията, ние нямаме друга опция, освен да установим контакт с талибаните", подчерта Борел в изказване на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Той заяви, че ЕС ще се опита да координира с правителствата на страните членки организирането на дипломатическо присъствие в Кабул.

Министрите на външните работи на 27-те поставиха предварителни условия, сред които спазването на човешките права, особено на жените, за възобновяване на хуманитарната помощ и възстановяване на дипломатическите отношения с Афганистан на талибаните, отбелязва Ройтерс. 

"Може би е чист оксиморон да говорим за човешки права" с твърдолинейното ислямистко движение, установило контрол над Афганистан на 15 август, призна шефът на европейската дипломация. В същото време той подчерта, че е необходимо този въпрос да бъде поставен пред талибаните.

ЕС трябва да е готов за миграционен поток от Афганистан, ако новите управници наистина позволят на местните жители да пътуват свободно, предупреди Борел. В същото време той изрази очакване мигрантите да не са толкова много, колкото бяха през 2015 г. заради гражданската война в в Сирия.

Европейската комисия планира да осигури по 300 милиона евро тази и следващата година от страните членки и общия бюджет за настаняването на около 30 хиляди афганистанци, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във