Банкеръ Daily

Свят

ЕС няма данни индийският щам на коронавируса да е по-опасен

ЕС не разполага с данни, че индийският щам на вируса на ковид е по-заразен или че предизвиква по-тежко боледуване. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че Съветът на ЕС е въвел през февруари последните препоръки, свързани с противодействието на пандемията и свободата на движение. По неговите думи препоръките предвиждат възможност за въвеждане на допълнителни ограничения за пътуванията от държави, където епидемията е в разгара си.

Говорителят внесе тези пояснения по повод на съобщенията, че в Белгия е засечен индийският вирусен щам. Белгийските власти уточниха, че заразата е засечена сред индийски студенти, пристигнали в ЕС през Париж, които след това пътували с автобус до Брюксел. Заразата е била засечена едва при трето поредно изследване и досега разпространението на щама е потвърдено в Брюксел, Льовен и Антверпен. Белгийските власти са разтревожени от тази новина на фона на съобщенията, че леглата в болниците за заразени с ковид са почти изчерпани.

Индия регистрира над 332 730 нови случая с коронавирус за предното денонощие, което отново е най-големият установен брой инфекции за ден в света, предаде ДПА. 

Поставен бе и друг печален световен рекорд от 2263 починали с диагноза КОВИД-19 за 24-часов период. В столицата Делхи бе съобщено за няколко смъртни случая поради недостиг на медицински кислород. От началото на пандемията в южноазиатската държава са починали общо 186 920 човека от усложнения, свързани с КОВИД-19.

В четвъртък в Индия бе съобщено, че новозаразените през предния ден са 314 835. Този брой надминаваше дотогавашния рекорд от около 300 хиляди дневен прираст, регистриран в САЩ на 2 януари, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс".

От средата на февруари Индия е в хватката на втора вълна на разпространение на коронавируса. Смята се, че това се дължи на неспазването на мерките за безопасност и на новите по-заразни щамове, отбеляза ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във