Банкеръ Daily

Свят

ЕС няма да приеме решение за Либия, ако не се отмени договорът й с Турция за морските граници

Кириакос Мицотакис

Европейският съюз няма да се съгласи на политическо решение на либийския конфликт, ако Турция и Либия не се откажат от споразумението за делимитиране на морските граници, подписано през ноември, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Международно признатият премиер на Либия Файез Сарадж заяви тази седмица, че страната му ще се изправи пред "катастрофална ситуация", ако чуждестранни сили не окажат натиск върху базирания в Източна Либия генерал Халифа Хафтар да вдигне петролната блокада.

През ноември Сарадж подписа споразумение с Турция, което има за цел да създаде изключителна икономическа зона от южното средиземноморско крайбрежие на Турция до североизточното крайбрежие на Либия. Гърция твърди, че споразумението е невалидно и нарушава международното морско право.

На дискусия на Световния икономически форум в Давос Мицотакис каза, че е изяснил пред всички засегнати страни, че никакво политическо решение за Либия няма да получи съгласието на ЕС, ако споразуменията с Турция не бъдат отменени.

Европейският съюз също възразява срещу споразумението на Турция и Либия за морските пространства, посочва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във