Банкеръ Daily

Свят

ЕС няма да постигне целта си за 70% ваксинирани до август

Председателите на Комисията и Съвета Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Европейският съюз няма да постигне целта си ваксинира 70% от пълнолетните хора в блока до август.

"До края на юли 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС ще са получили по една доза ваксина. Напълно ваксинираните в следващите дни ще достигнат 57 на сто", съобщи във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и призовава всички, които имат възможност, да се ваксинират, за да предпазят себе си и останалите.

"ЕС ще продължи да осигурява необходимите дози", отбелязва тя.

По-рано този месец Фон дер Лайен бе заявила, че ЕС има достатъчно ваксини за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 години. Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70 на сто напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната.

Проблемът, който вълнува европейците е ще има ли задължителна ваксинация. През уикенда френските депутати решиха, че медицинският персонал и пожарникарите в страната ще трябва задължително да се ваксинират. В противен случай ги грозят тежки финансови санкции.

Президентът Еманюел Макрон предложи промените в средата на юли. Текстовете, приети от парламента, предвиждат ваксинирането да стане задължително за медицинския персонал, пожарникарите и другите спасителни служби. Но тези, които откажат да се имунизират, няма да бъдат освобождавани, както предвиждаше предложението на правителството. Вместо това заплатите им ще бъдат замразени.

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите".

На гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във