Банкеръ Daily

Свят

ЕС няма да допусне Ердоган да го шантажира

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че Европейският съюз няма да позволи на Турция да го шантажира, като организира поток от нелеглни мигранти.

"Поведението на Турция, която цинично оказва натиск върху ЕС с помощта на беззащитни хора, е неприемливо. Важното е да не се оставим да бъдем шантажирани", посочи Шаленберг при пристигането си за извънредното заседание в Загреб на министрите на външните работи на ЕС за Сирия и миграционния натиск, цитиран от ТАСС. 

Андрей Пленкович, премиер на председателстващата ЕС Хърватия, каза, че договореностите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган за Идлиб са добър знак за деескалация.

"Ще продължим политическия диалог с Турция, с турския президент. Това е в интерес на всички страни членки на ЕС, предимно от хуманитарна гледна точка", допълни Пленкович и  посочи, че е необходимо да се върнем към изпълнение на споразумението за мигрантите между ЕС и Турция от 2016 г.

Германският външен министър Хайко Маас също приветства постигнатата договореност за Сирия и изрази надежда, че сега ще бъде възможно предоставянето на хуманитарна помощ на населението на провинция Идлиб.

Вчера Реджеп Ердоган обеща, че Турция "ще окаже съдействие на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината". Той обаче подчерта, че Анкара си запазва правото да отговаря на действията на сирийските войски.

"Турция си запазва правото да отговори на всякакви атаки от страна на режима със свои сили", каза Ердоган след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

Освен това лидерите на Русия и Турция се споразумяха за прекратяване на огъня в Сирия и създаване на коридор за безопасност в сирийската провинция Идлиб.

Според анализатори в отчаян опит да спечели западната поддръжка, Ердоган отвори границите на Турция, за да пропусне към ЕС над 1 милион бежанци от сирийската война. В това Ердоган вижда средство за повторението на бежанската криза от 2015, която би принудило ръководителите на европейските държави да действат бързо и да упражнят натиск над Владимир Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във