Банкеръ Daily

Свят

ЕС не взе решение за преговори с Албания и Северна Македония

В Брюксел вчера се случи вече виждан сценарий - щом нашата държава дойде на дневен ред, за да постигне съществен напредък, нечии интереси я блокират, коментира скопският "Независен весник". Изданието отбелязва, че на министерската среща в Люксембург Франция, подкрепена частично от Холандия, се е противопоставила на взимането на решение за начало на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания.

Париж се придържаше към твърда линия, настоявайки първо да се смени методологията за преговори, а след това да се вземе решение за тяхното начало и макар силно да се противи на преговори с Албания, се противеше и на това Тирана да бъде отделена от Скопие, пише скопският вестник. 

Вестник "Нова Македония" цитира еврокомисаря за разширяването Йоханс Хан, който изрази съжаление, че не е бил постигнат договор, и каза, че това не е бил най-славният момент на Европа.

Много съжалявам, че членките не взеха решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Това не е най-славният момент на Европа, за трети път за 16 месеца разговаряме по този важен въпрос, заяви Хан.

Той посочи, че е важно да се подчертае, че мнозинството членки са подкрепили препоръката на Европейската комисия за начало на преговори с двете страни, пише "Нова Македония". Изданието отбелязва, че Финландия е предложила да се разделят преговорните процеси за Северна Македония и Албания, но това предложение не било прието от Франция, Германия и Италия.

Франция е против ново разширяване, докато не се реформира преговорният процес, а Германия и Италия се страхуват, че ако преговорите започнат само със Северна Македония, Албания вечно ще остане в чакалнята на ЕС. Холандия пък постави като условие за преговорите със Северна Македония приемането на закон за държавната прокуратура, отбелязва в. "Нова Македония".

Според "Независен весник" в четвъртък на срещата на най-високо равнище на Европейския съвет е възможно да се вземе позитивно решение.

Дипломати от по-скептичните страни твърдят, че ако има позитивно решение в четвъртък, то ще бъде само за Северна Македония заради решението на холандския парламент, който смята, че Скопие е подготвено за преговори, а Тирана не. Италия и Германия обаче не отстъпват и настояват двете страни да вървят в пакет, отбелязва "Независен весник".

Facebook logo
Бъдете с нас и във