Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Не трябва да се допуска Русия и Китай да поемат контрола в Афганистан

Жозеп Борел

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат основни спонсори на Кабул. 

"Проведохме онлайн среща на външните министри за Афганистан на 17 август,  на която обменихме мнения за това как ЕС трябва да се постави във връзка с новата политическа реалност в Кабул. ЕС не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да спонсорират Кабул .Трябва да действаме. Необходимо е да се работи в тясно сътрудничество със САЩ и да засилят дипломатическите усилия за разработване на обща позиция с нашите съюзници. Скоро ще имаме виртуална среща с колеги от Г-7, за да продължим дискусиите по тази тема“, обясни Борел по време на среща в Европейския парламент. 

Той призова държавите от ЕС да говорят с всички, които имат влияние в Афганистан, и със самите талибани.

"Трябва да говорим с талибаните и трябва активно да си сътрудничим с ключови международни партньори, които имат влияние в Афганистан. Турция, Китай, Русия получиха нови възможности да увеличат влиянието си там. Иран, Пакистан, Индия също имат значително влияние в региона“, подчерта дипломатът.

По-рано председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че "ЕС  има отговорността да приеме афганистански бежанци и не може да изостави хора, работили за съюза в Афганистан, да станат жертва на отмъщение”. 

Според него бежанците, пристигащи от Афганистан, който вече се намира в ръцете на талибаните, трябва да бъдат разпределени равномерно между страните-членки на Европейския съюз.

Външните министри от Г-7 ще обсъдят днес развитието на ситуацията в Афганистан, а за утре, петък, е планирана видеоконференция на първите дипломати от НАТО. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във