Банкеръ Daily

Антъни Бликен:

ЕС не трябва да избира между САЩ и Китай, но ще се наложи

Антъни Блинкен

Съединените щати не изискват  от своите партньори и съюзници да избират между Вашингтон или Пекин, но трябва да се поддържа по-ефективно единство по въпросите на съперничеството и конфронтацията с Китай, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е в Италия за срещата на външните министри от Г-20, в интервю за италианския вестник "Република".

"САЩ уважават факта, че други страни имат разклонени отношения с Китай. Ние не искаме никой да избира между нас и Китай. Но когато трябва да се справим с тази държава, независимо дали като противници, съперници или партньори, ние ще сме много по- ефективни, ако действаме заедно. И това беше потвърдено на срещите на върха на Групата на седемте, НАТО и САЩ-ЕС“, каза Блинкен и нарече Китай „най-трудната страна за справяне“.

"Има области, в които сме противници, някъде съперници, а по някои въпроси и партньори“, добави Блинкен.

По-рано американският държавен секретар  бе посрещнат във Ватикана и получи възможността да направи частно посещение в Сикстинската капела, придружен само от екскурзовод, преди да разговаря при закрити врата с папа Франциск. Блинкен е първият високопоставен служител на правителството на Джо Байдън, приет на частна аудиенция от Светия отец.

Визитата на Блинкен идва след взето решение от американските католически епископи, което може да доведе до лишаване от причастие на политическите лидери, подкрепящи аборта, като ревностния католик Джо Байдън.

Държавният секретар, който е от еврейски произход, но не е практикуващ евреин, е женен за католичка, съпругата му обаче не го придружи при визитата му.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във