Банкеръ Daily

Свят

ЕС не признава Лукашенко за президент на Беларус

Жозеп Борел

Ще обмислим как да подкрепим беларуския народ, как да преосмислим отношенията с Минск. Не признаваме Александър Лукашенко за законен президент на Беларус, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди заседанието на европейските външни министри в Брюксел.

Той съобщи, че тази сутрин водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е запознала Съвета на ЕС по външни работи с оценката си за събитията в нейната страна. Възхитени сме от хората в Беларус и особено от жените за ролята им в протестите. Ще подкрепим широк диалог в Беларус за свободни и честни избори, и това не следва да се възприема за намеса във вътрешните работи, защото демокрацията е в основна на ЕС, посочи Борел.

По неговите думи обстановката в Беларус се влошава допълнително с репресиите срещу мирни протестиращи. Той добави, че ЕС наблюдава внимателно и с тревога телевизионните свидетелства за събитията в страната.

След срещата с Тихановска няколко външни министри от Европейския съюз изразиха подкрепа за задействане на боксуващите санкции срещу хора, участващи в репресиите или в изборните измами в Беларус.

Литовският външен министър Линас Линкевичус призова колегите си да изведат съюза от външнополитическия застой.

"Наистина е време да се действа. Това е най-малкото, което можем да направим", каза той на път за разговорите с колегите си в Брюксел.

Сходна позиция изразиха външните министри на Румъния и Хърватия. 

Кипърският министър Никос Христодулидис, чиято страна според европейски дипломатически източници блокира приемането на санкциите, каза, че Кипър е готов да приложи договорените мерки, но подчерта, че блокът трябва за възприеме последователен подход към нарушаването на фундаменталните европейски принципи.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че ЕС трябва да се запита дали да не бъдат наложени санкции на самия беларуски президент Александър Лукашенко, чиято изборна победа Евросъюзът не признава за легитимна.

Тихановска се срещна тази сутрин с външните министри от 27-те преди съвещанието им в Брюксел и ги призова "да помогнат на демокрацията и правата на човека в страната" й.

Трябва да изпратим силен сигнал, заяви ръководителката на испанското външно министерство Аранча Гонсалес Лая.

Президентите на Литва, Полша и Румъния обявиха в съвместна декларация, че ще поискат на срещата на върха на ЕС тази седмица пакет от мерки в помощ на Беларус, ако проведе демократични избори.

Предложеният пакет предвижда предоставяне на изгоден търговски режим с Европейския съюз, безвизово пътуване и подкрепа в преговорите за членство в Световната търговска организация, както и финансова помощ за реформи, диверсификация на енергийния сектор и преход към свободна пазарна икономика.

Помощта ще бъде предоставена само ако в Беларус бъдат произведени "нови, демократични избори" с участието на международни наблюдатели. "Ако беларуските граждани решат да проведат политически и икономически реформи в страната, за да създадат независими институции за защита на човешките права и свободата на словото, ние ще им помогнем с нашите познания и опит", се казва в текста, разпространен от канцеларията на литовския президент Гитанас Науседа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във