Банкеръ Daily

Свят

ЕС не постигна единодушие за новото отлагане на Брексит

Европейският съюз се съгласи, че има необходимост от ново отлагане на Брексит, но не постигна единодушие относно конкретната дата, съобщи говорителката на ЕК Мина Андреева след края на днешната среща на посланиците на ЕС, предаде БНР.

Това налага посланиците на 27-те страни членки от ЕС да се съберат отново в понеделник (28 октомври), за да бъде финализирано окончателното решение, което е много важно с оглед на факта, че на този етап крайната дата за Брексит все още остава 31 октомври.

Г-жа Андреева посочи, че държавите-членки на ЕС се съгласиха "по принцип" да позволят на Обединеното кралство да отложи за пореден път напускането на блока, но тя посочи, че тепърва ще решават продължителността на това удължаване на срок и подчерта, че "работата ще продължи през следващите дни".

Говорителят на Комисията също така отбеляза, че посланиците на ЕС ще се срещнат отново в понеделник или вторник, за да вземат окончателно решение за новия краен срок за Брексит.

Посланиците в ЕС се съгласиха, че решенията могат да се вземат чрез писмена процедура, а не посредством извънредна среща на върха на европейските лидери.

Междувременно и главният европейски преговарящ за Брексит Мишел Барние също заяви, че на днешната среща ЕС не е успял да вземе единодушно решение за предоставяне на Обединеното кралство на допълнителна отсрочка на Брексит.

Той все пак определи днешните дискусии като "отлични", но отбеляза, че окончателното решение по въпроса не може да бъде постигнато поради несигурността относно искането на британския премиер Борис Джонсън за провеждането на извънредни общи избори във Великобритания през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във