Банкеръ Daily

Свят

ЕС не може да се откаже от партньорство с Китай

Евродепутатите обявиха, че споразумението за инвестиции не може да заработи, докато Китай не отмени санкциите срещу евродепутатите и институциите на ЕС.

Европейският съюз трябва да продължи да разговаря с Китай за глобални предизвикателства като изменението на климата и здравните кризи, като същевременно повдига загрижеността си за системните нарушения на правата на човека.

В доклад, приет в четвъртък, с 58 гласа "за", 8 "против" и 4 "въздържали се", комисията по външни работи в Европейския парламент очертава шест стълба, на които ЕС трябва да изгради нова стратегия за справяне с Китай: сътрудничество по глобални предизвикателства, ангажираност по международни норми и човешки права, идентифициране на рискове и уязвимости, изграждане на партньорства със съмишленици, насърчаване на стратегическа автономия и защита на европейските интереси и ценности.

Одобреният текст предлага продължаване на сътрудничеството между ЕС и Китай по редица глобални предизвикателства, като правата на човека, изменението на климата, ядреното разоръжаване, борбата с глобалните здравни кризи и реформата на многостранни организации.

Депутатите призовават също така ЕС да се ангажира с Китай за подобряване на първоначалния капацитет за реагиране на инфекциозни заболявания, които могат да се превърнат в епидемии или пандемии, например чрез системи за картографиране на риска и ранни предупреждения. Те също така искат от Китай да разреши независимо разследване на произхода и разпространението на COVID-19.

Те подчертават стратегическото значение на отношенията между ЕС и Китай, но ясно посочват, че процесът на ратификация на Всеобхватното споразумение за инвестиции не може да започне, докато Китай не отмени санкциите срещу евродепутатите и институциите на ЕС.

Като осъдиха системните нарушения на правата на човека в Китай, евродепутатите призоваха за редовен диалог между ЕС и Китай за правата на човека и за въвеждане на критерии за измерване на напредъка. Диалогът трябва да разглежда, наред с други неща, нарушенията на правата на човека в Синцзян, Тибет и Хонконг.

Евродепутатите подчертават необходимостта от разработване на глобални стандарти със съмишленици-партньори за технологии от следващо поколение, като 5G и 6G мрежи. Според тях компаниите, които не отговарят на стандартите за сигурност, трябва да бъдат изключени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във