Банкеръ Daily

Свят

ЕС настоява за участие в преговорите между САЩ и Русия

Европейският съюз трябва да вземе участие в планираните за следващата седмица преговори между САЩ и Русия. Това е заявил върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Луганска област на брифинг с украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба.

"Ако Русия иска да общува, то, естествено, трябва да има диалог. Но в предстоящите преговори са засегнати не само двете страни, темите на преговорите засягат не само Русия и не само САЩ. Ако се обсъждат въпросите за сигурността в Европа, то европейците трябва да бъдат част от тези преговори", е казал Борел.

При това той отбелязва, че такива едни преговори са процес, а "не са за един ден". "Това може да продължи седмици и месеци", е отбелязал представителят на ЕС, добавяйки, че "не е добра идеята" да се откажат от преговорите, предложени от Русия.

Борел е обърнал внимание на това, че дневният ред, който предлага Русия, засяга сигурността в Европа и непосредствено Украйна. По думите му, на заседание на министрите на външните работи на страните от ЕС ще бъде изготвена обща позиция по предложенията на Русия в сферата на сигурността, като тя бъде съгласувана със САЩ. "Ние ще координираме действията си с партньорите от САЩ. Независимо дали това се харесва или не на Русия, но ние трябва да бъдем част от тези преговори", е подчертал Борел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във