Банкеръ Daily

Свят

ЕС наложи санкции на Китай заради уйгурите

Европейският съюз наложи санкции на Китай заради нарушения на човешките права на уйгурите, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това са първите наказателни мерки от страна на ЕС срещу Китай от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.

Решението за санкциите бе взето днес от министрите на външните работи на държавите от съюза в Брюксел, съобщиха европейски и дипломатически източници.

Четири физическа лица са наказани със замразяване на активите под юрисдикцията на ЕС и забрана за влизане на негова територия. Блокирани са активите и на едно юридическо лице.

Имената на санкционираните ще бъдат публикувано скоро в Официалния вестник на ЕС. Тогава наказателните мерки ще влязат в сила.

Санкциите може да вкарат Европейския съюз в конфронтация с Китай, който миналата седмица предупреди съюза да "помисли два пъти", преди да предприеме такъв ход. "Ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим", подчерта китайският постоянен представител в ЕС Чжан Мин.

По-рано днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че 27-те ще наложат санкции и на 11 човека, свързани с военния преврат в Мианма на 1 февруари и репресиите срещу последвалите протести.

Според дипломатически източници външните министри от ЕС ще се споразумеят за наказателни мерки и срещу няколко физически и юридически лица от Северна Корея, Русия, Либия, Южен Судан и Еритрея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във