Банкеръ Daily

Свят

ЕС наложи икономически санкции на Беларус

Европейският съюз наложи днес икономически санкции на Беларус заради "увеличаването на сериозните нарушения на човешките права", включително задържането на журналиста Роман Протасевич, предаде Асошиейтед прес.

Наказателните мерки са насочени срещу икономиката, но целят да засегнат и беларуския президент Александър Лукашенко, и негови съюзници.

Санкциите са насочени срещу промишлени отрасли, сред които е износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия. "Ограничава се търговията с петролни продукти, калиев хлорид ("поташ") и стоки, използвани за производство на тютюневи изделия", заяви ЕС.

Забранява се и продажба на оборудване и софтуерни продукти за Беларус, които могат да бъдат използвани за следене на интернет и телефонните комуникации.

Това са най-суровите санкции, които ЕС е налагал досега на Беларус, отбелязва ДПА.

Предвижда се също така да бъде ограничен достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в ЕС вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във