Банкеръ Daily

Свят

ЕС налага санкции срещу отговорните за преврата в Мианмар

Превратът беше широко осъден, като националният екип на ООН изрази "дълбока загриженост" за насилието.

Европейският съюз обяви, че въвежда санкции срещу военните, отговорни за преврата в Мианмар, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от АФП.

"Външните министри на страните от ЕС взеха решение за въвеждането на санкции срещу икономически и финансови интереси на военните, тъй като в тази страна те са предприемачи и контролират лостовете на икономиката", каза Борел на пресконференция.

Европейският съюз  настоява за незабавното прекратяване на извънредното положение и на военното управление в Мианмар.

В понеделник Европейския съвет призовава за деескалация на настоящата криза чрез незабавно прекратяване на извънредното положение, възстановяване на законното гражданско правителство и откриване на новоизбрания парламент.

Брюксел настоява военните власти незабавно и безусловно да освободят президента У Уин Минт, държавния съветник Доу Аунг Сан Су Чжи и всички, които са били задържани или арестувани във връзка с преврата.

Не само властите трябва да проявяват максимална сдържаност, но и всички страни трябва да се въздържат от насилие, призова Съвета. 

Военните на Мианмар завзеха контрола над страната на 1 февруари, оспорвайки убедителната победа на Аун Сан Су Чжи. Въпреки забраната за публични събирания имаше демонстрации в цялата страна.

Превратът беше широко осъден, като националният екип на ООН изрази "дълбока загриженост" за насилието. Германия заяви, че военните трябва да проправят пътя за връщане към демократичния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във