Банкеръ Daily

Свят

ЕС налага санкции на Беларус следващата седмица

Близо до границата между Беларус и Полша има повече от две хиляди души, включително жени и деца, които искат да получат убежище в Европейския съюз.

Европейският съюз може да наложи нови санкции на Беларус още в понеделник, съобщи Ройтерс, като се позова на дипломат в Брюксел.

"Ако всичко премине добре, външните министри  то блока може да дадат зелена светлина за налагането на наказателните мерки)още в понеделник. Възможно още беларуски физически и юридически лица да бъдат добавени в черния списък на съюза", подчерта той.

Посланиците на страните членки на ЕС са постигнали общо съгласие на заседание при закрити врата в четвъртък, че още щом бъде приет петият пакет със санкции срещу Беларус, трябва да започне работата по шести пакет наказателни мерки, заявиха други двама дипломати в Брюксел.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви съвместно споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските държави и Украйна. Той обяви, че ще изпрати още 8500 военни и полицаи и 15 хеликоптера, за да подсили охраната на границата ѝ с Беларус.

В същото време близо до границата между Беларус и Полша има повече от две хиляди души, включително жени и деца, които искат да получат убежище в Европейския съюз. Няколко хиляди служители на полските специални служби охраняват границата на ЕС. 

По-рано Лукашенко заплаши Европейския съюз, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа".  По време на заседание на правителството в Минск Лукашенко заяви, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. 

"Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят", заяви президентът на Беларус и добави, че ще последва твърд и безкомпромисен отговор.

Лукашенко заяви още, че след въвеждането на нови санкции на ЕС срещу Минск, беларуските власти повече няма да пречат на движението на нелегални мигранти към Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във