Банкеръ Daily

Свят

ЕС мълчи за цените на ваксините

Европейската комисия продължава да пази в тайна цените на ваксините срещу коронавирус. От първите сключени договори през ноември 2020 г. с "Пфайзер"(Бионтех) цените са се променили няколко пъти, а дозите се плащат с общи европейски пари. Непрозрачното плащане, било то и на животоспасяващи лекарства, е в противоречие с европейските ценности, за които толкова много говорят в Брюксел.  

Еврокомисията, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представители на правителствата на ЕС, отказва да говори за цените, позовавайки се най-често на клаузите за конфиденциалност в договорите с фармацевтичните компаниите. От "Пфайзер" и "Модерна" също не коментират тази тема, но посочиха, че последният контракт с Европейския съюз е различен от първоначалните, включително по въпроси, свързани с производството и доставката. Причината е, че обстоятелствата са се променили значително от времето, когато бяха сключени първите сделки с производителите.

Преговарящият екип от комисията обаче е можел да договори и друга клауза в договорите, гарантираща прозрачността на цените, като се има предвид, че Европа инвестира милиарди в проучването и разработката на ваксини. 

Новите щамове носят нови милиарди на производителите 

През седмицата стана ясно, че "Пфайзер"  и "Модерна" са повишили цените си в най-новите договори с Европейския съюз. Информацията дойде не от официален източник, а от служител, който е предоставил на "Ройтерс" постигнатото споразумение. Очевидно фармацевтичните гиганти са се възползвали от продължаващото търсене на ваксини, особено след появата на по-заразния вариант "Делта". Германия вече обяви, че от септември ще имунизира с трета доза, като ще започне с по-възрастните хора и уязвимите групи. Което е достатъчно ясен сигнал, че скоро навсякъде ще се поставя и бустерна (допълнителна) доза. Освен това все повече държави на Стария континент започват ваксинация на деца над 12 години. Всички тези обстоятелства работят в полза на фармацевтичните фирми, но най-силния им аргумент да искат още пари си остава недоверието към векторните ваксини, произвеждани от техните конкуренти. А и редица авторитетни медицински издания писаха, че ваксините с иРНК технология са по-ефективни.

Според източника на "Ройтерс" увеличението на цените при "Пфайзер" е с повече от 25%, а при "Модерна" - с над 10 на сто. Така новите дози на "Пфайзер" ще се продават по 19.50 евро при 15.50 евро преди. За тези на "Модерна" ще се плаща по 25.50 долара, което все пак е по-ниско от предварително договорените 28.50 долара на доза. Обяснението било, че Евросъюзът е увеличил значително броя на поръчаните ваксини, затова компанията направила отстъпка. 

По последни данни, до 2023-та са поръчани общо 2.1 млрд. дози за гражданите на общността. От "Пфайзер" са приели за новия контракт цената, договорена по-рано тази година за 10 млн. дози, но след третите изпитания, показали, че РНК ваксините са по-ефикасни, са решили да оскъпят продукта си. 

Колкото до Съединените щати, те са подписали договор с "Пфайзер" през юли, който им осигурява 100 милиона дози за 1.95 милиарда долара. Тоест около 19.50 долара за доза.

Нищо чудно цените да се вдигнат още 

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви на 3 август, че вероятните по-високи цени все още се договарят и са резултат от по-строги клаузи заради новите щамове. Именно те са  другата голяма промяна в договорите, защото има опасения, че ваксините може да не са ефективни срещу тях.

Междувременно се появи и друг сериозен проблем - ваксините имат срок на годност и Евросъюзът допуска на хиляди дози този срок да изтече. Това се случва докато Световната здравна организация непрекъснато призовава да се даряват ваксини, защото едва 1% от хората в страни с ниски доходи и едва 28% от световното население са имунизирани поне с една доза от препарата. Повечето държави в общността тръгнаха да даряват буквално две седмици преди изтичането на срока на годност. Дори и в най-малките като Литва, която е с население под 3 милиона, от началото на кампанията са изхвърлени поради негодност повече от 20 000 ваксини. В България пък  здравните власти обявиха, че над 20 хил. дози ваксини на АстраЗенека са с изтичащ срок на годност. 

Към 12 юли България е разполагала с 1 695 552 дози от "Пфайзер", 224 500 - от "Модерна", 690 650 - от "АстраЗенека" и 172 010 дози от "Джонсън и Джонсън". Срокът на 70% от тези количества ще изтече в края на октомври, а 94% от всички налични сега ваксини ще са негодни до края на 2021-а. При бавния темп на ваксинация и недоверието на доста от българите към тези препарати, като нищо може да се окаже, че голяма част ще бъде изхвърлена. Това означава и разхищение на огромни европейски средства, тъй като тази ситуация не е типична само за нашата страна, а се отнася за целия Европейски съюз. 

Така или иначе, цените на ваксините ще продължат да скачат, защото много държави са изправени пред четвърта вълна на коронавируса, а негови нови варианти се появяват всяка седмица. Опасенията сега са, че най-новият - "Ламбда", е по-заразен от "Делта". 

Откъде идват парите за ваксини?

Срещу правото да закупи определен брой ваксини в даден срок и на определена цена Европейската комисия финансира от Инструмента за спешна подкрепа (с бюджет от 2,7 млрд. евро) част от първоначалните разходи на фармацевтичните производители. Тези средства бяха заделени за създаването на портфейл от потенциални ваксини.

Въпросното финансиране се смята за авансово за дозите, които впоследствие ще бъдат купени от държавите от общността. На  производителите на ваксини бе обещана и допълнителна подкрепа чрез заеми от Европейската инвестиционна банка. Еврокомисията твърдеше, чрез този подход ще намали рисковете за компаниите и същевременно ще ускори тяхното производство.

ЕС обаче не зае категорична позиция на предложението на Съединените щати за временно отпадане на патентите за ваксините. Европейският парламент подкрепи идеята, но комисията беше категорично против, защото това щяло да попречи на фармацевтичните фирми да се развиват и да накърни интелектуалната собственост. Вместо това тя настоя за ограничаване на пречките пред износа на ваксини, за увеличаване на тяхното производство и за улесняване на използването на патентите в рамките на действащите правила на Световната търговска организация. 

По всичко изглежда, че ще се окажат прави онези вирусолози, които предупреждаваха, че коронавирусът няма да изчезне скоро и е необходимо да се научим да живеем с него. Европейската комисия пък трябва да разбере, че в бъдеще ще й се наложи да плаща все повече. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във