Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да замрази преговорите за митнически съюз с Турция

Правителствата на Европейския съюз ще повторят осъждането си на "продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие", според проектокомюникето, което ще бъде публикувано във вторник, предаде Bloomberg.

Според документа, правителствата на ЕС ще посочат, че преговорите за членство на Турция в ЕС са спрени, като добавят, че "не се предвижда по-нататъшна работа за модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция."

Гръцкият външен министър Йоргос Катругалос пристигна днес в Брюксел, за да присъства на Съвета по външни работи, където се очаква да проведе серия от срещи с европейските си колеги.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се откаже от сондажите около Кипър, въпреки призивите на европейските лидери. "Продължаваме да правим проучвания в тези райони, които са наши", каза Ердоган. "Някой е дал заповед. Те очевидно ще арестуват персонала на нашите кораби. Ако го направите, ще се случат лоши неща", предупреди турският лидер.

Неговите коментари дойдоха, след като Никозия издаде заповеди за арест срещу компании, ръководители на компании и екипажи, които участват в операциите на турския сондажен кораб "Фатих" в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова без изричното или косвено съгласие на правителството на Република Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във