Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да създаде звено от 50 000 бойци, за да избегне втори Афганистан

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че ще предложи "да бъде създаден корпус от 50 000 души, които да действат при обстоятелства, каквито виждаме в Афганистан".  

“Европа реагира само при криза. След Афганистан трябва да се събуди. Дойде моментът да се създаде военна сила, способна да се бие, ако е необходимо", коментира Борел пред АФП. 

Европейските политици се опасяват, че едва ли кризата в Афганистан ще е единствената и че бъдещите кризи в Ирак или в региона Сахел в Западна Африка може да изискват подобни военни мисии за защита на европейските граждани и интереси, може би без подкрепата на САЩ.

Европейският съюз вече разработва това, което нарича новия си “стратегически компас“, рамка, която предоставя на 27 -те държави от блока, които действат заедно, повече дипломатически и военни правомощия. Това президентът на Франция Еманюел Макрон нарича “стратегическа автономия“, пише EURACTIV. 

С развитието на събитията в Кабул председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е домакин на срещите на върха на лидерите на ЕС, написа в Туитър: “Ситуацията в Афганистан не е успешна история за международната общност”.

“Трябва да анализираме как ЕС може да разгърне допълнително способностите си и да повлияе положително на международните отношения, за да защити своите интереси. Нашата стратегическа автономия  остава в нашия дневен ред на срещата на върха”, допълни той. 

Междувременно  посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи коментира пред Нова телевизия, че ситуацията в размирната страна "е много по-лоша от това, което си представяте". Той е пристигнал в България пред 10 месеца и не е бил в Кабул от октомври месец миналата година.

Дипломатът прогнозира, че 10 милиона афганистанци ще потърсят път извън страната. "10 млн. души искат да напуснат страната, младите и образованите не искат да остават там", посочи Сайфи и добави, че те искат да се насочат към Европа, Америка, Австралия.

Той изтъкна, че талибаните в никакъв случай не са се променили. Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате се крият хора, които заплашват развития свят и света, предупреди Сайфи. Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан. Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните. Талибаните са против Америка, Европа и целият свят, посочи Сайфи и обвини президента на Афганистан, че е изоставил народа си

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във