Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да съди AstraZeneca заради забавянето на ваксините

Държавите членки на ЕС обмислят да заведат дело срещу "Астра Зенека" ("AstraZeneca") за нарушаване на договорите за доставки, ако фармацевтичната компания не спази графика си за доставка на ваксините срещу COVID-19. Това заяви днес латвийският външен министър Едгарс Ринкевич, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред латвийското радио "Делфи", че страните от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия. 

Всяка държава членка има отделен договор за доставка с компанията, отбелязва Ройтерс.

"Астра Зенека", която разработи ваксина с Оксфордския университет, каза в петък, че може да не успее да изпълни зададените цели за доставяне на определено количество дози до края на март.

Германското министерство на здравеопазването опроверга днес медийните информации, според които ваксината на Астра Зенека има едва 8 процента ефикасност при най-възрастните хора.

То заяви в комюнике, че очаква Европейската агенция по лекарствата да реши в петък дали да одобри ваксината.

Междувременно шведската здравна агенция спря плащанията за ваксината на Пфайзер/Бионтех срещу новия коронавирус и иска разяснения колко дози ваксина има в един флакон, съобщи в. Дагенс нихeтер", цитиран от Ройтерс.

Швеция иска яснота колко дози ваксина са й били фактурирани, след като компанията Пфайзер поиска да се плащат по шест дози на флакон вместо договорените пет.

Сега Швеция иска Европейската комисия и Пфайзер да се договорят по колко дози ваксина се съдържат в един флакон.

"Дотогава сме съобщили на компанията, че трябва да изчакаме с изплащането на наличните фактури, докато не получим разяснения кое е вярното", каза главният шведски епидемиолог Андерш Тегнел.

Според "Дагенс нихетер" Пфайзер е искала да й се плащат по шест дози на флакон.

Отначало ЕС и Пфайзер се бяха договорили, че всеки флакон съдържа по пет дози ваксина, но впоследствие се оказа, че ако се използва специална спринцовка, от всеки флакон може да се извлекат шест дози.

"Това е недопустимо. Ако някоя страна може да извлича само по пет дози от флакон, тя е получила по-малко дози за същата цена", посочи шведският координатор на ваксинационната кампания Рикард Бергстрьом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във