Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да спре празните полети причинени от пандемията

Европарламентът ще обсъди и гласува временното суспендиране на правилата на ЕС свързани с летищните слотове, с цел намаляване на празните полети причинени от кризата с COVID-19.

Правилата на летищата задължават въздушните превозвачи да използват поне 80% от своите летищни слотове за излитане и кацане, за да ги запазят през съответния период на следващата година (който започва през октомври 2020 г.). Това принуди много въздухоплавателни превозвачи да оперират празни полети от края на януари, когато вирусът започна да се разпространява в целия свят.

Така наречените „призрачни полети“ имат висока екологична и икономическа цена, поради което Парламентът пое ангажимент да прекрати тази практика възможно най-скоро. По-малко от две седмици след като Комисията представи предложението си, Парламентът ще гласува временното освобождаване на въздушните превозвачи от така нареченото правило „използваш или губиш“. Това правило е било временно суспендирано в редица случаи в миналото, например вследствие на икономическата криза и нейното въздейстие върху въздушните превозвачи.

С оглед бързото приемане на временната промяна на правилата, комисията по транспорт на ЕП поиска използването на „неотложната процедура“ по член 163 от правилника на дейснотта на ЕП, за да може предложението да бъде директно гласувано в пленарна зала. На 20 март Съветът прие своята позиция относно изменението на правилата за премахване на правилото „използваш или губиш“ до 24 октомври 2020 г. (Комисията предложи 30 юни 2020 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във