Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да поиска удължаване на преходния период след Брексит

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази "сериозна загриженост" дали след Брексит съюзът ще може да сключи търговска сделка с Великобритания в рамките на срока до края на 2020 г.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, но ще остане в преходен режим до края на следващата година, докато преговарящите обсъждат бъдещите търговски връзки.

"Много съм притеснена предвид малкото време, с което разполагаме", каза Фон дер Лайен пред френския вестник "Еко", цитирана от NOVA.

"Не става въпрос само за договаряне на сделка за свободна търговия, но и за много други теми. Струва ми се, че и от двете страни трябва да се запитаме сериозно дали всички тези преговори са осъществими за толкова кратко време", каза тя. "Считам, че би било разумно да се преразгледат нещата в средата на годината, за да се види дали е необходимо удължаване".

Съгласно споразумението за оттегляне, което премиерът Борис Джонсън договори с Европа, но все още не е прокарал в парламента, Обединеното кралство може да поиска удължаване с една или две години.

Но Джонсън, който спечели удобно мнозинство на парламентарните избори във Великобритания този месец, настоява, че няма да е необходимо повече време и подготвя законодателство, което да забрани подобен ход. В този случай преговарящите ще имат само 11 месеца, за да сключат търговско споразумение - задача, за която двете страни предупредиха, е изключително амбициозна.

И ако 2020 г. приключи без сключена сделка, Великобритания ще прекрати връзките си с огромния единен пазар на ЕС, без да има последващи сделки за защита на работните места и търговията и от двете страни.

Главният преговарящ за Брексит на ЕС Мишел Барние каза по-рано тази седмица, че изготвянето и ратифицирането на сделката след Брексит до следващата година е "огромно предизвикателство, но ние ще дадем всичко от себе си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във