Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да отнеме акредитациите на руски дипломати

ЕС не изключва възможността да отнеме акредитациите на руски дипломати, потвърди днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че това е възможно, но няма да доведе до прогонването на руските представители в Брюксел, защото те са акредитирани и в Белгия. Не казвам, че не можем да го направим, но е по-сложно, заяви говорителят. По неговите думи е необходимо държавите от ЕС да вземат решения за руските дипломати на своя територия.

Говорителят посочи, че европейските държави обсъждат тези въпроси заради скандала между Чехия и Русия, включително и свързаните събития в България. Той изрази пълна подкрепа от името на ЕС за действията на Прага от последните дни, както по-рано днес направи и НАТО.

Винаги се стремим към съгласуваност и единодушие. Ако държавите от ЕС решат (да се отнемат акредитациите на руски дипломати в Брюксел - бел. кор.), институциите няма да създадат пречка, добави говорителят. По неговите думи след отравянето на Сергей Скрипал ЕС е приел решение за съгласувано прогонване на руски дипломати. Днес все още такова решение няма и не мога да предвидя как ще завършат разговорите в тази посока, поясни говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във