Банкеръ Daily

Свят

ЕС може да не признава "златни паспорти" от подозрителни страни

Европейската комисия предложи днес частична отмяна на безвизовия режим с държавата Вануату заради опасностите, свързани с издаването от тази страна на т. нар. "златни паспорти" - гражданство срещу инвестиции.

Уточнява се, че властите в островната държава в Тихия океан с население от около 300 хиляди души са били предупредени да преразгледат възможностите за "продажба" на гражданство, но не само не са предприели необходимите мерки, а дори са разширили достъпа до "златните" паспорти. Комисията отбелязва, че получаването на паспорт от Вануату води до отпадане на отказа от нуждата от виза при пътуване до ЕС от 2015 г. насам.

ЕК е установила, че с влизането в сила на безвизовия режим преди шест години Вануату започва да издава все повече "златни" паспорти и властите са отхвърлили само една молба. Сроковете за издаване на тези паспорти са били твърде кратки, за да се направят необходимите задълбочени проверки за сигурност в страната на произход на "инвеститора".

Гражданство на Вануату е било присъждано срещу инвестиция от 130 хиляди щатски долара, се посочва в съобщението. Комисията предлага всички, придобили паспорт на Вануату след 25 май 2015 г., да не могат повече да се ползват от безвизовия режим с ЕС, но да запазят правото да кандидатстват за виза. За да влезе в сила, това предложение трябва да бъде подкрепено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Комисията пояснява, че издаването на документи за самоличност на чужденци без необходимата задълбочена проверка застрашава европейската сигурност и дава безвизов достъп за престъпници, заети с пране на пари, корупция и избягване на данъци. Безвизовото споразумение между ЕС и Вануату дава право на престой в ЕС без виза на гражданите на островната държава в срок до 90 дни на всеки 180 дни.

Комисията е установила, че от "златни" паспорти от тази държава са се възползвали престъпници, включени в списъците на Интерпол. Те са имали възможност да пътуват до ЕС, без да бъдат подлагани на задълбочените проверки по Шенгенското споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във